Koji je learning type vaše dete?

Mlade glave – sunđeri za upijanje znanja

Jedna od glavnih odlika detinjstva je sposobnost brzog učenja. Deca nisu zaokupljena obavezama koje imaju odrasli, ali svoje uzore vide u roditeljima i nastavnicima, čiji je zadatak da pored ljubavi i sigurnosti deci omoguće uslove, prostor i vreme za sticanje znanja.
Već po rođenju svako dete počinje da ispoljava svoj jedinstveni temperament, skup individualnih karakteristika koji određuje pristup svetu, prihvatanju okruženja i naravno sticanju novog znanja. Zbog toga se kod dece značajno razlikuju i kognitivni mehanizmi. Stil učenja kod koga dominiraju određeni mehanizmi naziva se learning type. Learning type predstavlja način na koji će dete pristupati učenju uopšte, pa, između ostalog, i učenju stranih jezika.
Baveći se istraživanjima saznajnog procesa kod dece, stručnjaci su utvrdili da postoje tri osnovna tipa.

Koji je learning type vaše dete

Zašto je važno znati?

Ako zaključite koji je vaše dete learning type, bićete mu jako dobar saveznik u procesu učenja, bilo da je u pitanju formalno, neformalno ili informalno znanje. Takođe, ukoliko se javi potreba da zastupate znanje svog deteta, razgovarate sa razrednim starešinom ili privatnim nastavnikom, ova saznanja mogu unaprediti pristup.

Learning type pomoć pri učenju

Kinestetički tipovi

Ovakva deca se brzo prepoznaju, neretko i u predškolskom periodu. Njihova glavna odlika je napredna fizikalnost i rana sklonost ka sportu. Ovi učenici imaju snažan osećaj za ravnotežu, najbrže uče kroz praktičan rad i vole da upijaju znanje samostalno. Oni su manuelni tipovi i u stanju su da preko dodirivanja upoznaju određenu materiju.
Todleri se ističu se po tome što brzo počnu da puze i brzo prohodaju, dok već u predškolskom periodu počinju da broje i računaju na prste.
Ponekad, ova deca vole da ustanu sa stolice ili da se kreću dok uče gradivo i često se ’’vrpolje’’ dok sede. Važno je shvatiti da to ne dolazi nužno iz manjka koncentracije ili dosade, već su u pitanju intuitivne radnje koje ovoj deci pomažu da bolje pamte.
Važne karakteristike:

 • Sposobnost u sportu, plesu i drugim fizičkim aktivnostima
 • Česta gestikulacija tokom razgovora i učenja
 • Ljubav prema praktičnim aktivnistima, najčešće glumi
 • Zainteresovanost za vežbanje rukopisa i crtanje
 • Preciznost u pokretima ruku i pogleda

kinestetički tipovi

Auditivni tipovi

Privlači ih zvuk. Sami otkrivaju svoju ljubav i talenat za pevanje, kasnije i za sviranje instrumenata. Dobro slušaju i nemaju otpor prema usmenim podučavanjima, pohvalama i kritikama. Takođe, verbalno su napredni.

Svaki roditelj bi mogao da se priseti ponašanja svog deteta dok je bilo todler. Da li je pomno pratilo razgovore odraslih? Da li je primećivalo zvuk kiše dok druga deca nisu bila svesna toga? A kasnije, da li je dete bolje učilo kada čita naglas, a ne u sebi?

Ako su odgovori potvrdni, onda dete verovatno najbolje uči slušajući.

Važne karakteristike:

 • Interesovanje za muziku i instrumente
 • Imitiranje pevača i pevačica, često praćeno i plesom
 • Jake verbalne sposobnosti i prijatna dikcija
 • Izrazita komunikativnost
 • Obraćanje pažnje na zvukove iz okoline

Learning type auditivni tipovi

Vizuelni tipovi

Pomno posmatraju svet oko sebe i često ih privlači umetnost. Primetićete da ovaj tip dece voli da posmatra slike, posebno u ilustrovanim enciklopedijama. Naravno, u moderno vreme im privlače pažnju ekrani, mobilni telefoni, tableti i računari, koji pružaju izobilje detalja i interakciju.

Za ovaj learning type su karakteristična i živa sećanja. Prepoznaju mesta na kojima su bili i dobro pamte imena mesta i ljudi.

Važne karakteristike:

 • Jaka mašta
 • Interesovanje za različite umetnosti: bojenje, skiciranje i rukotvorine
 • Jaka vizuelna memorija
 • Ljubav prema filmovima, video spotovima i knjigama
 • Rano prepoznavanje i pamćenje lica

vizuelni tipovi

Da li je ovo stroga podela?

Naravno, vaše dete verovatno pokazuje sklonosti sva tri tipa i to se menja kroz sazrevanje. Ali, obratite pažnju i pokušajte da primetite koji tip je u određenom periodu posebno izražen. Ovo saznanje će vam pomoći da uspešno prilagodite proces učenja i da utičete na nadogradnju detetovih urođenih snaga, koje će mu pomoći da svoje potencijale pretvori u umeća.

I verujte, dete će to jednog dana umeti da ceni.