“A”, “an” or “the”? Naučite članove na engleskom jeziku

Najomraženiji deo engleskog za govornike našeg govornog područja jesu članovi na engleskom jeziku. Razlog tome je što srpski jezik nema članove, zbog čega je i za osobe koje izvrsno znaju engleski ponekad izazov pogoditi koji član upotrebiti. Mnogi ljudi koji nisu izvorni govornici često članove pogađaju nasumice ili ih kao i mi jednostavno preskoče i nadaju se najboljem. Ne, to svakako nije način na koji želite govoriti engleski jezik.

U školi ste o članovima na engleskom jeziku sigurno pokušali naučiti pravila napamet i znate da član ‘a‘ i ‘an‘ koristimo ispred neodređenih imenica, a član ‘the‘ ispred određenih imenica. Ali, kada ta pravila moramo primeniti u govoru, često ostanemo zbunjeni i ne možemo teoriju povezati sa govorom. Ne brinite, niste jedini. Danas ću Vam na malo drugačiji način pokušati pojasniti kako da lakše naučite članove na engleskom jeziku.Naime, članove stavljamo ispred svake imenice (naravno, ima izuzetaka, ali to ću sve objasniti u ovom tekstu). A book, the sun, an apple, the end… Nekad stavljamo ‘a‘, nekad ‘an‘, a nekad ‘the‘.Ali, osim zajedničkih svojstava njihova primena se ipak razlikuje. Pa pogledajmo kako ćemo ih razlučiti.

Kada koristimo ‘A’ kao član?

Član ‘a’ koristimo ispred imenice koja počinje suglasnikom, te uz imenicu koja nije posebno određena, odnosno kada za priču nije bitno da li je to upravo taj predmet. Na primer: “I ate a banana this morning.“Osoba s kojom pričate ne zna tačno koju bananu ste pojeli, uostalom to uopšte nije bitno za priču. Član ‘a’ može se koristiti i kao broj jedan. Pojela sam jednu bananu jutros ili pojela sam bananu jutros, isto je.Kad imate više predmeta i spominjete samo jedan od njih, tada koristite ‘a‘. Da vam bliže pojasnim:”Michael is a student in my class.” Michael je jedan od studenata u mojoj grupi.”Jenny is a good child.” U ovom primjeru Jenny je jedno od mnogo dobre dece.”I have a car.” U ovom primeru ne znate o kojem se tačno autu radi, samo znate da vaš sagovornik poseduje neki auto.

Kada koristimo “AN”?

Član ‘an‘ koristimo prema istim pravilima koja se odnose na član ‘a’, za imenice koje počinju samoglasnikom – A, E, I, O, U.”I ate an orange this morning.””I am an Australian.””Please send me an email.”

Kad treba koristiti ‘THE’?

Član ‘the‘ je određeni član koji koristimo ispred određene imenice. Kod ovog člana, bitno je da osoba s kojom razgovarate zna o kojem tačno predmetu se radi.1. Evo jedne situacije: Žena i muž dele međusobno jedan automobil. Ako žena priča o tom automobilu sa svojim mužom, on će znati o kojem se autu radi pa će prema tome s njim uvijek govoriti “the car.“ Logika iza toga je da ako pričate o nečem specifičnom i osoba s kojom pričate zna o čemu se radi, koristite član ‘the’.Wife: “I left my phone in the car.“Osoba s kojom ona priča (muž) zna o kojem se tačno autu radi. Ali, kada bi ona o istom autu pričala vama, tada neće koristiti više član ‘the’, već prisvojnu imenicu: “I left my phone in my car.“

Kada pričate o nekoj opste poznatoj stvari za koju svi znaju. Pa tako sunce zovemo “the sun“ jer svi znaju da se radi o jednom jedinom suncu za koje znaju svi na zemlji. Ako neko kaže da je opasno gledati u sunce, svi će znati koje sunce: “It’s dangerous to look at the sun.“Ali da imate priliku pričati s vanzemaljcem negde u svemiru, s njim nećete koristiti “the sun“, jer on ima svoje sunce i verovatno ne zna na koje sunce mi mislimo. Vanzemaljcima ćete reći: “We have a sun in our solar system.“Zapamtite da je bitno s kim pričate. Zna li ta osoba o kojoj tačno imenici ili predmetu razgovarate i tako ćete znati koji član da upotrebite.3. Član ‘the’ koristimo kod superlativa. Zašto? Jer je to jedina osoba, biljka ili životinja koju mi smatramo najvećom, najmanjom, najskupljom itd… Čim je nešto ‘naj…’, to je jedino takvo.Belgrade is the biggest city in Serbia.She is the most beautiful woman I have ever seen.4. Član ‘the’ koristimo kada pričamo o grupi nekih ljudi. Npr., mlade nazivamo “the young”, bogataše “the rich“, Engleze “the English“. Ali pazite da posle ovakve grupne karakterizacije ne dodate “people“.

Kad ne moram koristiti članove?

1. Članove ne koristimo ispred imena, zemalja, gradova, itd. Takođe, ne koristimo ih ispred imenica u množini. Npr.: Elephants live in Africa. He lives in Paris. Mt. Everest is very high.

2. Isto tako, član ne koristimo ispred imenice koju ne možemo brojati. To su materijali, tečnosti i smese tipa: brašno, šećer ili marmelada. Npr.: She drinks a lot of coffee. My shirt is made of cotton. I put butter on bread.

3. Član ne koristimo ni kada govorimo o apstraktnoj imenici, one koje nisu fizičke ili opipljive kao na primer: Love, hate, happiness, fear.

Tips and tricks

Sada ćemo se fokusirati na nekoliko izuzetaka. Znamo da ih u engleskom ima bezbroj,i ja ću se fokusirati na nekoliko njih.

1. Članovi se u pravilu ne koriste ispred imena, uključujući imena planina, zemalja itd. Međutim, ako govorimo o reci ili moru, tada ispred imenice ide član ‘the’. The Sava, the Danube, the Adriatic Sea, the Pacific Ocean.

2. Zemlje u pravilu nemaju član ‘the’, osim kada se javljaju u množini. You live in Croatia, but Matthias lives in the Netherlands. Maria lives in the Philippines. Jack lives in the United States.

3. Učili ste da član ‘an’ ide ispred imenice koje počinje samoglasnikom. Ali zašto onda govorimo: “There is a university in Belgrade.“ “She is a European.“? Jer ove imenice, iako se pišu sa samoglasnikom, u izgovoru počinju s ‘j’ – (j)university, (j)European.

4. Sa istim problemom se suočavamo kada govorimo o imenici koja počinje  suglasnikom koji se ne čita. Prema navedenim pravilima ispravno bi bilo reći: “A honest man.“, ali pošto se slovo ‘h’ u honest ne izgovara, prema toj imenici odnosimo se kao da počinje samoglasnikom. Npr.: “An honest man.“ ili “An hour.“

Ovo nije sve, učenje nikada ne staje,nego nadam se da sam vam donekle razjasnila neke nedoumice koje su Vas sigurno mučile u vezi članova “a“, “an“ i “the“. Zapamtite, praksa je najbitnija! Govorite engleski kad god možete. Imate li vi možda neki savet u vezi članaka na engleskom?

  • Learning program with after-school
  • Opportunities to scientific experiments
  • Positive learning environment
  • Individual attention in small classes